Bagaimana Membuat Karipap Pusing, Menggugah Selera

Posted on

Karipap Pusing. Resepi karipap pusing ini mencabar dengan teknik yang dikenakan pada doh. Sungguh enak dimakan pada waktu minum. Resep tips dan trik cara buat karipap pusing dapat juga dilihat pada blog sobat dapur link dibawah ini : https Nah kali ini sobat dapur mau kasih resep dan cara buat karipap pusing atau curry puff pastry.

This elaboration is a traditional snack from Brunei, Malaysia (Karipap In Malaysia you can find another version called epok-epok and they differ from karipap because the. Resepi Karipap Pusing Sardin Beserta Tips Penyimpanan Cara Membentuk Karipap Pusing Keong Melingkar. You can have Karipap Pusing using 22 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Karipap Pusing

  1. Prepare of Bahan Isian :.
  2. You need of wortel, potong dadu lalu rebus.
  3. You need of kentang, potong dadu lalu rebus.
  4. Prepare of dada ayam, rebus lalu suwir-suwir.
  5. Prepare of daun bawang, potong-potong.
  6. Prepare of margarin.
  7. Prepare of Bumbu :.
  8. You need of bawang bombay (saya pakai bawang putih).
  9. Prepare of bawang putih, cincang halus.
  10. You need of lada bubuk.
  11. You need of bubuk kari.
  12. It’s of garam.
  13. It’s of gula pasir.
  14. Prepare of Dough Minyak :.
  15. Prepare of tepung terigu.
  16. You need of minyak goreng.
  17. You need of air.
  18. You need of garam.
  19. It’s of Dough Margarin :.
  20. You need of tepung terigu.
  21. You need of mentega putih (saya ganti dengan margarin).
  22. It’s of margarin.

Spiral Curry Puffs, also known as Karipap Pusing (螺旋咖喱角) are a tasty and favourite Asian snack especially in Malaysia and Singapore. They are quite similar to the western puff or pies except that for..(FRIED & BAKED) Karipap Pusing Rangup dan Sedap Confirm Jadi Karipap Pusing yang rangup dengan inti kentang yang sangat sedap! Cara mudah untuk buat Karipap Pusing secara homemade. Banyak tak banyak dan lebgkap dengan resipi step by step.

Karipap Pusing instructions

  1. Siapkan semua bahan isian..
  2. Tumis bawang dengan margarin hingga wangi, lalu masukkan daging ayam, wortel dan kentang yang sudah direbus, kemudian tambahkan potongan daun bawang, garam, lada bubuk, gula pasir dan bubuk kari..
  3. Aduk rata hingga semua bahan tercampur rata dan dicicipi, jika sudah oke matikan, angkat lalu dinginkan. Membuat kulit : campur semua bahan dough minyak, aduk hingga merata dan tidak lengket ditangan lalu bulatkan..
  4. Dough ke-2, campur semua dough margarin, aduk rata hingga adonan kalis, lalu bulatkan masing-masing dough margarin seberat 100gr dan dough margarin 50 gr, karena saya hanya membuat seperempat dari resep diatas maka cuma menghasilkan 3 bulatan dough minyak dan 3 bulatan dough margarin..
  5. Membentuk kulit: ambil 1 bulatan doug minyak, gilas dengan rolling pin, lalu diatasnya taruh 1 bulatan dough margarin lalu lipat sampai dough margarin tertutup dengan dough minyak, dan sekarang jadi 3 bulatan, istirahatkan selama 5 menit..
  6. Gilas melebar masing-masing bulatan, pelan-pelan supaya tidak pecah, lalu olesi atas permukaan dengan air untuk perekat, lalu gulung dari kiri kekanan, kemudian gilas pelan kembali, kemudian olesi lagi dengan sedikit air..
  7. Lalu gulung dari atas kebawah, lalu potong menjadi 5 bulatan, ambil 1 bulatan lalu gilas perlahan supaya tidak robek, taruh 1 sdm bahan isian diatasnya..
  8. Lalu lipat kemudian pilin ujung lipatan seperti membuat pastel, jika akan digoreng, panaskan minyak goreng, lalu goreng hingga matang kecoklatan..
  9. Karipap siap dinikmati, renyah banget dan pas sama isiannya yang terasa sekali bumbu karinya😁.

Makan panas-panas uih…sebiji memang tak cukup. Karipap Pusing rangup dan sedap confirm jadi ini adalah resepi karipap pusing yang sangat Video ini adalah mengenai Karipap Pusing. Resepi karipap yang mempunyai struktur berpusing ini boleh. Karipap pusing Lani's kurang berminyak dan resepi yang tersendiri paling sedap dari yang anda pernah makan sebelum ini. Pilihan terbaik waktu makan santai anda!